Το molla-molla, το οποίο στην Ελλάδα ονομάζουμε «φεγγαρόψαρο» ή «προπέλα» και είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, έγινε και πάλι είδηση καθώς αλιεύτηκε ανοιχτά της Μυκόνου.
Ο «τυχερός» σύμφωνα με το mykonospress ήταν ο κ.Ν.Κοντιζάς, ο οποίος φωτογραφήθηκε με την λεία του κρεμασμένη από γερανό.
Ωστόσο το βάρους 250 κιλών ψάρι κάθε άλλο παρά αποτελεί μεγάλο εκπρόσωπο του είδους, καθώς, όπως είχε γράψει παλαιότερα το Εθνος, το συγκεκριμένο είδος ξεπερνά σε βάρος τα 1.500 κιλά, ενώ η διάρκεια ζωής του ξεπερνάει κατά πολύ τον ένα αιώνα!
Το φεγγαρόψαρο, ή προπέλα, ή molla-molla είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο. Στην όψη είναι αποκρουστικό, καθώς έχει ένα πολύ μικρό στόμα, δυσανάλογο του μεγέθους του σώματός του, ενώ συνολικά μοιάζει σαν να το έχει πατήσει…πρέσα ή κατ’ άλλους σαν κομμένη στα δύο μπάλα.
«Το φεγγαρόψαρο δεν είναι σπάνιο στη χώρα μας, ωστόσο εδώ όπως και σε όλη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας», σημείωνε τότε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, Αργύρης Καλλιανιώτης.
Σύμφωνα με το Έθνος, συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους. Για παράδειγμα ένα μεγάλο φεγγαρόψαρο αλιεύτηκε στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς στις 27 Μαρτίου του 2007 και λίγες ώρες αργότερα το νησί ταρακουνήθηκε από σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.
Παλιότερα μάλιστα όταν το έβλεπαν από μακριά, οι ψαράδες έκαναν μεταβολή με το ψαροκάικο κι έφευγαν. Κατά καιρούς έχει βρεθεί στο Αιγαίο, στη Σέριφο, στη Σάμο, στον Σαρωνικό.
«Στην Απω Ανατολή θεωρείται εκλεκτό έδεσμα και πουλιέται ακριβά στα ντελικατέσεν, στην Ευρώπη όμως δεν καταναλώνεται, καθώς έχει βρεθεί μια νευροτοξίνη στα σπλάχνα του και θεωρείται ψάρι τοξικό», μας είπε ο κ. Καλλιανιώτης.
Στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Ταϊβάν είναι από τα πιο ακριβά ψάρια, δύσκολα το βρίσκει κανείς στις λαϊκές αγορές και σερβίρεται με πικάντικες σάλτσες στα καλύτερα εστιατόρια.
ΤΙ ΤΡΩΕΙ
Μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά
Παρά το τεράστιο μέγεθός του το φεγγαρόψαρο τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό, φυσικά σε τεράστιες ποσότητες.
Ο μέσος αρσενικός ενήλικας μπορεί να φτάσει τα 1.000 κιλά, το θηλυκό όμως είναι ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο και παράγει περισσότερα αβγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό.
Για τα υπόλοιπα ψάρια το φεγγαρόψαρο είναι ο φόβος και ο τρόμος όχι μόνο λόγω της άσχημης όψης του, αλλά και εξαιτίας του τεράστιου όγκου του, ο οποίος το προστατεύει από τους εχθρούς και κυρίως τους καρχαρίες.
Αποτελεί όμως θύμα των θαλάσσιων λιονταριών και της όρκας, στις τροπικές θάλασσες, εκεί που συνηθίζει να ζει.