Δείτε το ραντεβού με το γιατρό σας σαν προληπτικό μέτρο και όχι σαν μέτρο αντιμετώπισης κάποιας ασθένειας.
Υπάρχουν ασθένειες που δυστυχώς εμφανίζονται ακόμα και όταν εμείς νιώθουμε πιο καλά από ποτέ και το μόνο που μας προστατεύει από αυτές είναι οι τακτικοί έλεγχοι και η προνοητικότητά μας.
Πριν λοιπόν φτάσετε στο στάδιο να αναγκαστείτε να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας, κάντε τους προληπτικούς ετήσιους ελέγχους και δεν θα έχετε φόβο για τίποτα.
Ακολουθούν, 10 ιατρικοί έλεγχοι που καλό θα ήταν να βρίσκονται στην ατζέντα όλων των γυναικών που φροντίζουν για την υγεία τους.
1. Γενικό τσεκ-απ
Στο γενικό ετήσιο τσεκ-απ ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση, το βάρος σας και συζητάτε με τον γιατρό σας τυχόν προβληματισμούς ή ανησυχίες που έχετε για την πορεία της υγείας σας. Αυτό το ραντεβού θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ότι διάγετε μια υγιεινή ζωή και αν δεν το κάνετε ήδη, να ξεκινήσετε.
2. Εξέταση δοντιών
Ο εξαμηνιαίος καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος για υγιή δόντια και ούλα, και ίσως και σε συχνότερη βάση αν είστε καπνίστρια. Προσέχετε πάντα τη στοματική σας υγιεινή και μην παραλείπετε να επιβεβαιώνετε ότι όλα πάνε καλά με ένα ραντεβού στον οδοντίατρό σας.
3. Οφθαλμολογική εξέταση
Εξετάζετε κάθε δυο χρόνια την υγεία των ματιών σας και μετά την ηλικία των 60 ετών κάντε την εξέταση σε ετήσια βάση. Η όρασή μας είναι πολύτιμη και πρέπει να προσέχουμε όλα να λειτουργούν ρολόι πριν μας προδώσουν τα μάτια μας.
4. Δερματολογικές εξετάσεις
Η πιο συχνή μορφή καρκίνου είναι εκείνη του δέρματος και δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες εκθέτουν το σώμα τους στην ηλιακή ακτινοβολία κάθε καλοκαίρι, με μια τάση υπερβολής, θα ήταν καλό να μην ξεχνάτε να τσεκάρετε αν όλα πάνε καλά με τις ελιές και τα υπόλοιπα σημάδια που τυχόν έχετε στο δέρμα σας.
5. Έλεγχος διαβήτη
Εάν έχετε περάσει την ηλικία των 45 και το βάρος είναι μεγαλύτερο του φυσιολογικού τότε καλό θα ήταν να εντάξετε στις εξετάσεις σας και εκείνη για το διαβήτη. Εαν έχετε περάσει την ηλικία των 45 και το βάρος σας είναι φυσιολογικό, δεν χάνετε τίποτα να ρωτήσετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί αν το κρίνει σκόπιμο να ελέγξετε τα ποσοστά ζαχάρου στο αίμα σας.
6. Μαστογραφία
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τη σημαντικότητα της πρόληψης στο θέμα του καρκίνου του μαστού, που ξεκινάει από την ψηλάφιση από νεαρή ακόμα ηλικία και την τήρηση της τακτικότητας της μαστογραφίας, κάθε δυο χρόνια, μετά τα 40.
7. Εξέταση του παχέος εντέρου
Ρωτήστε τον γιατρό σας για την ανάγκη εξέτασης του παχέος εντέρου και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ώστε αν χρειάζεται να εντάξετε και αυτή την εξέταση στον ετήσιο προγραμματισμό σας.
8. Τέστ χοληστερίνης
Από την ηλικία των 20 ετών θα ήταν καλό να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας και να μην θεωρείτε ότι εμφανίζεται μόνο σε μεγάλες ηλικίες. Μια εξέταση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων κάθε πέντε χρόνια είναι αρκετή για να έχετε εικόνα.
9. Εξέταση οστικής πυκνότητας
Από την ηλικία των 65 ετών και άνω, όταν και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε οστεοπόρωση, καλό θα ήταν να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την οστική σας πυκνότητα, ώστε αν έχετε κάποια απώλεια να αντιμετωπιστεί σύντομα και περισσότερο αποτελεσματικά.
10. Έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ανάλογα με το οικογενειακό σας ιστορικό και την ηλικία σας μπορείτε να κάνετε τις αντίστοιχες εξετάσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 21 ετών κάθε δυο χρόνια ή συχνότερα, ανάλογα με τις συστάσεις του γυναικολόγου σας.