Έπειτα από μία συγκεκριμένη ηλικία, είναι λογικό ότι οι ιατρικές εξετάσεις και τα συχνά τσεκ απ, πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα του κάθε άντρα.

Ποιές είναι όμως οι απαραίτητες εξετάσεις, που κάθε άντρας, ανεξαρτήτου ηλικίας, οφείλει να κάνει για να είναι υγιής;

Πίεση
Οι εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση πρέπει να ξεκινούν όταν ο άντρας «μπει» στα 30. Η αρτηριακή πίεση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των διαθέσιμων δεδομένων, διότι δείχνει σαφώς αν υπάρχει κάτι που επηρεάζει τις αρτηρίες, λένε οι ειδικοί. Ο ιδανικός στόχος: 115/75 ή λιγότερο.

Χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
Οι ειδικοί προτείνουν η εξέταση γα τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια να γίνεται κάθε 5 χρόνια μέχρι την ηλικία των 45 και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Η αναλογία τριγλυκεριδίων / HDL προειδοποιεί όχι μόνο για τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και εν δυνάμει για ηπατική νόσο.

Εξέταση αίματος για C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνει όταν ο άντρας κλείσει τα 40 του χρόνια περίπου και η σπουδαιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι ένα τεστ CRP ελέγχει τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Καλό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέταση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς μπορεί να δώσει στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν συμπτώματα για ενδεχόμενα προβλήματα της καρδιάς, του προστάτη ή του ήπατος.

Εξέταση αίματος για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Η βασική γραμμή των γιατρών είναι ότι η συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να γίνει όταν ο άντρας είναι σε ηλικία περίπου 20 ετών και στη συνέχεια κάθε 5 χρόνια μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Έπειτα, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Μια ενδεχόμενη χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της κατάθλιψης και της υψηλής χοληστερόλης.

Κολονοσκόπηση
Ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών, η κολονοσκόπηση ενδείκνυται να γίνεται κάθε 5 με 10 χρόνια, εκτός από τις περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κολονοσκόπηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, της δεύτερης δηλαδή κύριας αιτίας θανατηφόρου καρκίνου, μεταξύ των αντρών.

Εξέταση για το ειδικό αντιγόνο του προστάτη
Η αρχή πρέπει να γίνει περίπου στην ηλικία των 40 ετών και η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα 50 χρόνια του άντρα. Έπειτα, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαπενταετία.

Το τεστ PSA είναι μία εξέταση που έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες στην ιατρική κοινότητα, για αυτό καλό θα ήταν πριν το κάνετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για το εάν θα πρέπει να συνεχίσετε.

Δακτυλική εξέταση (DRE)
Η καλύτερη ηλικία για να γίνει η δακτυλική εξέταση είναι τα 40 χρόνια με επαναλαμβανόμενες ετήσιες εξετάσεις. Η DRE είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι οι εξετάσεις αίματος PSA στην εύρεση του καρκίνου του προστάτη, αλλά βρίσκει μερικές φορές τη νόσο σε άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα PSA.

Τεστοστερόνη

Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο άντρας πρέπει να κάνει μία εξέταση για να ελέγξει τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Ο λόγος είναι ότι η τεστοστερόνη ξεκινά σταδιακά να μειώνεται όσο μεγαλώνει ο άντρας και μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλαγές, όπως στυτική δυσλειτουργία, κόπωση, αύξηση βάρους, απώλεια μυών, απώλεια τριχών του σώματος, προβλήματα στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση, απώλεια οστικής μάζας και αλλαγές στην προσωπικότητα.

Οστική πυκνότητα
Αν και η οστεοπόρωση είναι περισσότερο γυναικεία υπόθεση και οι άντρες άνω των 50 πρέπει να ελέγξουν την οστική πυκνότητά τους.  Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χαμηλή τεστοστερόνη, οικογενειακό ιστορικό, καθιστική ζωή, κάπνισμα, κλπ) πρέπει να κάνουν την εν λόγω εξέταση, με επαναληπτικούς ελέγχους ως τα 70 χρόνια, καθώς μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο κατάγματος.

Σάκχαρο
Η εξέταση του σακχάρου μετρά την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας και έτσι μπορεί να προληφθεί διαβήτης, η προδιάθεση για διαβήτη (προδιαβήτης) και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο αδιάγνωστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, τα πόδια, την καρδιά, το δέρμα, την ψυχική υγεία, νευρική βλάβη, νεφρική νόσο και πολλές άλλες ιατρικές συνθήκες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, φούσκωμα και η εξέταση εκτός ειδικών περιπτώσεων επιβάλλεται μετά τα 40.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι συχνή σε ηλικιωμένα άτομα, αλλά δεν της δίνεται η δέουσα σημασία. Τα καλά νέα είναι ότι είναι θεραπεύσιμη με τη σωστή παρακολούθηση και φροντίδα.

Εάν έχετε αισθανθεί κατάθλιψη, απελπισία ή δεν έχετε πλέον ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση στο να κάνετε πράγματα, που συνηθίζατε να απολαμβάνετε, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά. Ειδικά σε ηλικίες άνω των 50 ετών, μία εξέταση για την κατάθλιψη θα μπορούσε να σώσει τον ασθενή.

clickatlife

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed