«Αν ήμουν πλούσιος, αν ήμουν πλούσιος, καραβοκύρης, βασιλιάς, ταξιδευτής» έλεγε και ξανάλεγε ο κύπριος τραγουδιστής με την αισθαντική φωνή, Δώρος Γεωργιάδης

Αλλά δυστυχώς για εκείνον, τότε το τραγούδι δεν είχε λεφτά και έτσι (μάλλον) οι όποιες επιθυμίες του περί λουσάτης ζωής παρέμειναν απλοί στίχοι, που τραγουδούμε (ακόμη;) όσοι δε γίναμε πλούσιοι.

Μήπως όμως, ήγγικεν η ώρα, όχι της απελευθέρωσης, αλλά της πραγματοποίησης και του δικού μας ονείρου να γίνουμε πλούσιοι; Και επειδή από ό,τι έμαθα τελικά σε εκείνο το πρωτοχρονιάτικο λαχείο, που είχα εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες κέρδισα μόλις 5 ευρώ (γεγονός που δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την παρούσα οικονομική μου κατάσταση) μήπως να αναζητήσω άλλους τρόπους να γίνω πλούσια;

Ναι, τολμώ έστω και σε εποχές κρίσης να αναζητήσω οικονομικές διεξόδους με σκοπό το κέρδος (πολύ φιλοχρήματο ακούστηκε αυτό, αλλά σε τούτη τη ζωή κάποια στιγμή αξίζει να γίνεις επιφανειακός έστω και για λίγο).

Για τον λόγο αυτό (και επειδή μόλις προχθές ξόδεψα άσκοπα χρήματα, που δύο μέρες τώρα τα κλαίω) αποφάσισα μέσα στο χρόνο, μέσα στο 2014 να γίνω πλούσια ακολουθώντας απλές αρχές οικονομίας.

Ανακύκλωση…γιατί εκτός από επιφανειακή έχω και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Υπάρχουν διάφορα site στο ίντερνετ όπου μπορείτε να πουλήσετε παλιά άχρηστα αντικείμενα ή ακόμα και καινούρια που δε χρησιμοποιείτε και να βγάλετε χρήματα.

Στην ίδια λογική και τα παζάρια ανταλλαγής, που μπορεί να μη βάλουν επιπλέον ευρώ στην τσέπη, αλλά σκεφτήκατε πόσα γλιτώνετε αν  αγοράζατε διάφορα προϊόντα καινούρια; (Εγώ, μετά την τελευταία σπατάλη- βλέπε παραπάνω φίλε αναγνώστη- λέω ευθαρσώς, ότι ναι, γλιτώνεις χρήματα).

Στο σούπερ μάρκετ εκτός του ό,τι δεν περνάω ούτε για αστείο απ’ έξω όταν είμαι νηστική, πάω πάντα με μετρητά και λίστα. Και μάλιστα τα μετρητά περιορισμένα. Πάνε οι παλιές εποχές του πλαστικού χρήματος, που γέμιζες το καλάθι και έδινες με σπάσιμο καρπού και μαεστρία την κάρτα στο ταμείο, τύπου «χρέωσέ τα εδώ παιδί μου, κερασμένα».

Για το γυμναστήριο δε (το μεγάλο βάσανο) ακυρώνουμε τις ετήσιες συνδρομές και ψάχνουμε για προσφορές. Ο λόγος είναι απλός: έστω και αν υπάρχει μια εκπληκτική προσφορά ετήσιας συνδρομής της τάξης των 150 ευρώ, πόσο σίγουροι είστε ότι τελικά θα την αξιοποιήσετε; Ό,τι θα πάτε όλο τον χρόνο και τα χρήματά σας θα πιάσουν τόπο;

Αντίθετα, με μία μηνιαία της τάξης των 40 ευρώ, κάνετε το κέφι σας (και τη γράμμωση αν προλάβετε) τον Φεβρουάριο και αν τα παρατήσετε έχετε γλιτώσει 110 ευρώ.

Όσο για το ρεύμα και τα πάγια έξοδα (εκτός από τον χορό του… ήλιου και όχι της βροχής και πέρα από τις κλασικές προσευχές ας μην κάνει κρύο, μην τα ανοίξω τα καλοριφέρ) βγάζουμε πάντα όλες τις πρίζες, όταν φεύγουμε από το σπίτι.

Γιατί να τις έχουμε να καίνε έστω και λίγο τσάμπα ρεύμα; Για να μη σας πω ότι ακόμα και σπίτι να είμαστε, καλό θα είναι να τις έχουμε εκτός (αλλά δεν το λέω μη με πείτε τσίπισα).

Όσο για βενζίνη, ούτε λόγος. Άλλωστε τα πόδια γιατί τα έχουμε; Στις μικρές αποστάσεις περπατάμε, στις μεγάλες πάμε με το ποδήλατο. Τουρίστες στην ίδια μας την πόλη δηλαδή (και δεν θα ήθελα σχόλια περί τουρίστα ναι, αλλά αυτοί που χωρίζουν μία χωριάτικη στα τέσσερα. Μην ξεχνάτε το σκοπό εξάλλου των κινήσεων αυτών).

Εάν πάλι οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες, που ούτε με ποδήλατο δεν μπορείτε να πάτε, αναζητήστε συνεπιβάτες γα να μειώσετε τα έξοδα.

Στην περίπτωση του καφέ, κολατσιού κ.λπ στη δουλειά απλά ξεχάστε το κυλικείο και το αγοραστό. Βάλτε γάντια και ποδιά, μαγειρέψτε σπίτι και έτοιμο το ταπεράκι. Αντικαταστήστε τον καφέ με τσάι (υγεία, ευεξία στο σώμα και την τσέπη) και την τυρόπιτα με σπιτικό τοστ, αν θέλετε να δείτε λεφτά στην τσέπη σας.

Όσο για τη διασκέδαση, μα καλά δε σας έφτασε τόσο που βγήκατε και ήπιατε στις γιορτές; Αφήστε την τσέπη και το συκώτι σας στην ηρεμία τους, να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα και από τον επόμενο μήνα βλέπουμε. Εναλλακτικά, διασκεδάστε σπίτι με φίλους ή καλύτερα σπίτι φίλων σας (πολύ κοντινών που δε θα χρειαστεί να πάτε και το κατιτίς σας δηλαδή).

Εάν μετά από όλα αυτά (τα ομολογουμένως παρατραβηγμένα μέτρα λιτότητας) κάποιος από εσάς εκεί έξω καταφέρει να γίνει πλούσιος, παρακαλώ να ενημερώσει άμεσα. Τα πνευματικά δικαιώματα εξάλλου πρέπει να πληρώνονται.

Σόφη Ζιώγου
sziogou@naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.