Όλοι οι Νορβηγοί έγιναν πλέον εκατομμυριούχοι, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, αφού το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο, χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το ταμείο, που συστάθηκε το 1990, διαθέτει περίπου το 1 τοις εκατό των αποθεμάτων του κόσμου, καθώς και ομόλογα και ακίνητα από το Λονδίνο ως τη Βοστώνη, κάνοντας το σκανδιναβικό έθνος μια εξαίρεση μέσα σε έναν κόσμο όπου όλοι οι άλλοι αγωνίζονται κάτω από «βουνά» χρεών.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, οι πόροι του αυξήθηκαν σε 5,11 τρις κορόνες (828,66 δις δολάρια), ποσό κλασματικά περισσότερο από 1 εκατ. φορές υψηλότερο από τον πληθυσμό της Νορβηγίας, που κατά την τελευταία εκτίμηση ανέρχεται σε 5.096.300 ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά που η αναλογία άγγιξε το 1 εκατ. κορόνες για κάθε Νορβηγό, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, Thomas Sevang.
Όχι ότι οι Νορβηγοί θα έχουν πρόσβαση ή θα μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά, αφού οι πόροι αυτοί έχουν «μπει στην άκρη» για μια δύσκολη μέρα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η Νορβηγία απέφυγε τον πειρασμό να κατασπαταλήσει όλους τους πόρους της, απ’ όταν βρήκε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα το 1969.
Ο υπουργός Οικονομικών Siv Jensen είπε στο Reuters ότι το ταμείο, το οποίο ονομάζεται Government Pension Fund Global, είχε βοηθήσει στην εξομάλυνση μεγάλων, απρόβλεπτων διακυμάνσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Νορβηγία είναι στην έβδομη θέση της παγκόσμιας λίστας των εξαγωγέων πετρελαίου.
«Πολλές χώρες έχουν διαπιστώσει ότι τα προσωρινά μεγάλα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων παράγουν σχετικά βραχύβια απότομη οικονομική άνθηση που ακολουθίται από δύσκολες προσαρμογές», δήλωσε. Το ταμείο, που ισοδυναμεί με 183 τοις εκατό του ΑΕΠ του 2013, αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του στο 220 τοις εκατό το 2030 περίπου.
Η Νορβηγία κατάφερε να αποφύγει τα σκαμπανεβάσματα επενδύοντας τα χρήματα περισσότερο στο εξωτερικό. Οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανούν το 4 τοις εκατό του ταμείου στη Νορβηγία κάθε χρόνο, λίγο πάνω από την ετήσια απόδοση των επενδύσεων. Ωστόσο, ο πλούτος που έχει φέρει το πετρέλαιο ενδέχεται να έχει κάνει το κράτος πιο απρόθυμο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ή να μειώσει επιδοτήσεις που σε άλλες χώρες θα ήταν αδιανόητες. Όπως για παράδειγμα επιδοτήσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους Νορβηγούς κτηνοτρόφους να έχουν θερμαινόμενους στάβλους για τις αγελάδες τους στην Αρκτική. Παράλληλα, μπορεί να έχει κάνει κάποιους Νορβηγούς απρόθυμους να δουλέψουν. «Ένας στους πέντε ανθρώπους εργάσιμης ηλικίας λαμβάνει κάποιου είδους κοινωνικό επίδομα αντί να εργάζεται», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της DNB Markets, Oeystein Doerum.